top of page

Årlig skötsel

För dig som medlem eller lokalhyresgäst.

Du kanske vet det redan men det finns vissa saker som ligger på dig att fixa i och kring din lägenhet. Sådant som är bra att kunna, som du behöver kunna! Här finns ett antal instruktionsfilmer som visar hur du sköter saker där du bor. 

 

​Brandvarnare och brandförebyggande arbete

Räddningstjänsten i Göteborg är regelbundet på plats i våra två hus och gör inspektion. Förening gör ett bra förebyggande arbete. Det är viktigt att ingen ställer möbler och annat på gemensamma utrymmen i t.ex. källare då detta kommer att behandlas som skräp och slängas. Förvaring sker i lägenhet eller tillhörande förråd. 

 

Föreningen delade i december 2015 delat ut gratis brandvarnare och batteri till samtliga boende som skall monteras nära sovrum och nära kök enligt information från Brandskyddsföreningen (PDF, 0.1 MB). Brandvarnare är obligatoriskt i samtliga lägenheter. Tänk på brinnande ljus i hemmet, speciellt under mörkare årstider och kring jul. Läs gärna information från Brandskyddsföreningen om brinnande ljus (PDF, 0.1 MB). Lämna aldrig hemmet med brinnande ljus! Föreningen har även brandvarnare samt brandsläckare i trapphusen och det sker kontinuerligt kontroller för att säkerställa att dessa fungerar.

För boende som önskar klistermärke att sätta på insidan av dörren som en påminnelse att släcka brinnande ljus kontakta styrelsen via epost. 

Stopp i avlopp, propp eller dålig lukt

Bostadsrättshavaren skall på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick, om inte något annat bestämts i stadgarna. Ibland upplevs dålig lukt i avloppen och du bekostar ifall du anlitar ett företag för att rengöra rören med spolning. Med jämna mellanrum kan boende förebygga problem med dålig lukt i kök och badrum:

  • Strö ner två teskedar bakpulver i avloppet, häll långsamt på en halv deciliter ättika, och låt verka i 20 minuter. Spola sedan med rikligt med hett vatten.

  • Ibland kan det fungera att enbart hälla vatten som närmat sig kokpunkten för att lösa fett etc. Skölj gärna upprepande gånger. 

  • Strö bikarbonat (finns i bakhyllan i din livsmedelsbutik) i avloppsbrunnen och fyll på med varmt vatten. Låt bubbla klart och skölj med mer varmt vatten.

  • Fastnar mycket hår i avloppet? Köp en billig sil som passar avloppet, exempelvis på smartasaker.se (”hårfällan”) eller smarthem.se (”skräpsil”).

  • Det finns även mindre miljövänliga medel som t.ex. AntiDust, Propplösare etc. som kan lösa problemen men att använda detta är upp till dig.​

Föreningen genomför var 5:e år (nästa tillfälle 2023) spolning av alla avloppsledningar, inklusive stickledningarna i varje lägenhet (till kök, badrum, wc), lokaler samt gemensamma utrymmen. Att rensa vattenlås (i alla handfat, i golvbrunnen i badrummet, under diskbänken) är medlemmens och lokalhyresgästens ansvar.

Gemensamma städdagar (vår och höst)

Varje vår och höst organiserar föreningen gemensamma städdagar. Någon från varje lägenhet bidrar då det alltid finns något alla klarar av och i en bostadsrättsförening får alla hjälpa till. Det vi gör under dagen slipper vi betala för, och hjälper således ekonomin för föreningen och våra medlemmar. Dessutom är det juste mot övriga medlemmar att inte bara hoppa över denna dag. Om du/ni inte kan delta går det bra att göra en eller flera uppgifter innan eller efter. Detta skall då dokumenteras i protokollet uppsatt i trapphuset med lägenhetsnummer eller namn. 

För medlemmar finns en del utrustning att låna vid behov eller för att förenkla vid våra årliga städdagar som: skruvdragare, borrmaskin, diverse bits och borrar, högtryckstvätt, grovdammsugare, fönstertvätt, stegar, magasin/transportkärra etc. Förbrukningsmaterial som papper, trasor, borstar, färg, batterier, säckar, rengöringsmedel, stålglans etc. finns i föreningens förråd. Ifall något tar slut så meddela styrelsen. Ibland beställer föreningen under hösten en container ifall det finns mkt som behöver slängas. 

bottom of page